Fiziksel Şiddet

Şiddetin en çok bilinen çeşidi olmasına ve suç olarak düzenlenmesine karşı en sık karşılaştığımız olayın fiziksel şiddet olduğunu söyleyebiliriz. Fiziksel şiddetin öldürme, yaralama, yumruk atma, saç çekme, ipe bağlama, vücutta sigara söndürmeye kadar uzanan çok geniş bir kapsama alanı vardır.

-Öldürme

-Yaralama

Manevi Şiddet

Şiddet algısı toplumlara ve zamana göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her gün farkında olarak veya olmayarak maruz kaldığımız bir olgudan söz etmekteyiz. Küfür, hakaret, aşağılama, çarpıtma gibi nefret söylemlerini manevi şiddet olarak kabul ediyoruz. Manevi şiddet aynı maddi şiddet kadar önemli olup hatta maddi şiddet gibi gözle görülmeyen sonuçlara mal olduğunu belirtebiliriz.

İntihara Yönlendirme

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2012 yılında yayınlanan bir istatistiğe göre dünyada her yıl 1 milyona yakın insanın intihar etmek suretiyle hayatını kaybettiğini açıklamıştır. Kişinin kendi bedeni üstünde bazı hak ve özgürlükleri olduğu için hukukumuzda intihar eylemi bir suç olarak işlenmemesine karşı kişinin çevresinden ya da değil onu intihara teşebbüs ettirmesi bir suç olarak sayılmıştır. Günümüzde internetin her yaş aralığından bireylere yayılmasıyla, çocukların interneti doğru şekilde kullanmasına tedbir alamamaya başladık. İntihara teşebbüsler eskiden olduğu gibi olmayıp, artık internet üzerinden yapılan yönlendirmelerle sağlanmaktadır. Bunlara örnek vermek gerekirse birçok çocuğun hayatını kaybettiği bilgisayar oyunları MOMO ve Mavi Balina.

Mavi Balina
Momo

Manevi Taciz

Kişiler arası iletişimde oluşan “manevi taciz” (mobbing) yeni bir olgu olmamasına rağmen bu şiddet biçiminin araştırılıp davalara konu olması yeni bir olgudur. Manevi taciz, aile içi ortamdan işyerine kadar insanların olduğu her türlü toplumsal alanda ortaya çıkmaktadır. Manevi tacizin tespit edilmesi halinde bazı hukuki sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Bu tespit sonucunda manevi tacizin sebep gösterilmesi tazminatlar hesaplanırken etkili olacaktır. Kişinin kendine zarar vermesi, intihar etmesi, psikolojik olarak tedavi görmesi, manevi şiddet varlığında suçun ağırlaştırılmış olup olmadığının tespitinde etkilidir.