Tasarımlar bir ürünün tüketici tarafından tercih edilmesinde ve bu sayede rakiplerine nazaran daha avantajlı bir fiyatla satılmasında büyük önem taşımaktadır. Hatta bazı ürünlerde tasarım işlevselliğin dahi önüne geçebilmektedir.

Ancak hem görsel hem de kullanışlılık bakımından doğru bir tasarımın ortaya konması kolay değildir. Büyük emek, bütçe ve insan kaynağı gerektirmektedir. Bu nedenle bazı gerilla şirketlerin tasarım üzerinde ar-ge çalışmaları yapmadan, hazır piyasada tutulan tasarımları kopyalayarak ürünlerini piyasaya sunduklarını görmekteyiz.

Bir ürünün şişesi, kutusu, ambalajı, üzerindeki bazı figürler vb. eğer tasarımcısının özgün ve bireysel yaratıcılığı ile ortaya çıkardığı tasarımsal öğeler içeriyorsa bunlar hukuken koruma altındadır. Tasarımın tescili sahibinin belli edilebilmesi için son derece önemli bir ispat aracıdır. Ayrıca tescilli tasarımlar Sınai Mülkiyet Kanunu’ndaki tekel haklardan ve hukuki yaptırımlardan yararlanırlar.

Tasarımların karşılaştırılması, ilk yaratım tarihinin belirlenmesi, mahkemece görevlendirilen bilirkişi raporlarının değerlendirilmesi, bunlara teknik ve hukuki itirazların yapılması, ihlal eden şirketlerin bu ihlal neticesinde elde ettikleri gerçek kazançlarının belirlenmesi, bu kazancın tazminat bedeli olarak talebinde teknik olarak formüle edilmesi teknik hukuk danışmanlığının konuları arasındadır.