Günümüzde gıda maddelerinden sonra en çok satılan ürün yazılımdır. Zira bilgisayarlardan evdeki buzdolaplarına kadar içerisinde çip olan her üründe bir yazılım bulunmaktadır. Yazılımlar üzerinde çalıştığı elektroniğe özgü de üretilmiş olabilir, her bilgisayarda çalışacak şekilde kullanıcının ihtiyaçlarına göre de üretilebilmektedir. Özellikle ticari hayatta ve fabrika üretim bantlarında kullanılan özel yazılımların donanımın kendisi ile yarışan bedellerle satıldığını görmekteyiz.
Bir yazılımı hukuka uygun olarak kullanabilmek için o yazılımın mali haklarını elinde bulunduran kişilerden telif adı verilen kullanım izni alınmalıdır. Telif sözleşmeleri genellikle hazır metinler üzerinden kullanıcıların sadece kabul ederek ve bedelini ödemek suretiyle taraf olabildiği sözleşmelerdir.
Yazılımlar firmware yazılımlar, paket programlar ve özel yazılımlar olarak ayrılmaktadır. Bunların telif sözleşmeleri veya lisans satışı birbirinden farklı hukuki niteliklere sahiptir. Karşılaşılan uyuşmazlıkta öncelikle somut olayın hukuki niteliğinin ne olduğunun belirlenmesi gerekir. Özellikle sözleşmeye aykırılık ve ayıplı mal iddialarında öncelikle yazılımın niteliği, karma nitelikteyse sorunun bulunduğu kısım ve bu niteliğe göre uygulanacak hukuk tespit edilmelidir.
Görüleceği gibi, yazılım sözleşmelerinden doğan sorunlar hem teknik hem de hukuk nosyonu gerektirdiğinden, bunlar birer tipik teknik hukuk sorunudur.